Thursday, 6 December 2012

IMAN


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalammualaikum..

yeay!!it's jumuah..Alhamdulilah syukur pd Allah...bg aku peluang utk hdup smpai jumaat mggu nie..
tp xtau lg aku hdup x smpai esk :)

Iman adalah mutiara didalam hati manusia..
yang meyakini Allah..maha esa maha Kuasa..
tanpa mu iman bagaimanalah..merasa diri hamba pada Nya..
tanpa mu iman bagaimanalah..menjadi hamba Allah yg bertakwa...

Iman xdpat diwarisi dari seorg ayah yg bertakwa..
Iman xdpat dijual beli..
ia tiada di tepian pntai..

walau apapun cra nya jua..
engkau mendaki gunung yg tggi..
engkau merentas lautan api..
namun xdpt jua dimiliki..
jika tidak kembali pada Allah..(2x)
---------------------------------

korg igt lg nie..msti igt kan..lgu nie popular ms aku kck2 dulu..
kalau nak tny ms kck2 dulu mmg hafal..tp xtau pe maksudny..
skrg da besar ckit br faham maksud lagu nie :)

IMAN..
besar ruang lingkup ny..aku pon xbrani nak cite lbih..
tp yg aku nak cite psl iman yg abah aku cube terap kan dalam diri ktorg..
21 thun hdup ngan acuan Abah..nak kate jd org xgak..hehe

kalau korg nak tau aku nie anak org Tabligh..lantak la korg nak pk pe pon..bg yg xfhm mmg pelbagai sangka buruk yang dilemparkan.de org kate "ala..org tbligh nie ckp bnde yg sme je".kalau pk logik la bkn manusia nie mmg kene ckp slalu kan ,,kalau x kite bley igt ke??..bile Abah lek2 je ktorg pon lek2 je la..

mmg kebiasaan org2 Tabligh nie kat umah msti de taklim taklum..biase lps tc taklim de muzakarah 6sifat plak..sifat ape??
sifat para sahabat..korg tgk brape hebatny dieorg..msti di sebalikny de sifat yg mnjadikan dieorg cam2..
"ha..mie 6sifat"..aku jwb yg basic2 je..maksud je.x xpert weh..kalau adk aku yg tahfiz n mak aku mmg la pnjg lebar siap kelebihan sume...dieorg blajar la..kalau korg dgr kuar 3ari,40 ari,4 bln..time 2 la dieorg blajar..
aku? opkos xpernah kuar lg..malu nak ckp kat mak aku, "mak..nak ikut".hehe.

but now bkn stakat 6sifat je..ktorg kne blajar ckp iman..sbb ayah aku kate skrg iman la yg paling ssh nak dpt skrg..byk sgt ujian..maklumla da akhir zaman ni..

"arini ckp iman plak..umi mule dulu"..nseb la kalau dok sblh kanan abah.."nak ckp pe abah??".."ckp iman la".."err..iman."..akk aku tegur "otak ko iman ckp gtu".."owh salah ea?"..xpe la skip..smpai kat abah aku..br la dpt nak ckp cmne sbnrnye..hehe.
2 mule2 la..lm2 ok je..tp mmg xsehebat adk aku ngn mak aku..sabo jela..

"Laailaha illallah maksudny kite kuarkan kebesaran makhluk dlm ati dan msukkan kebesaran Allah..dgn care yakin hanya Allah berkuasa makhluk xde kuase..Allah beri mudharat,Allah beri manfaat..cnthny Allah jdikan langit, bumi,siang,mlm, Allah menghidupkan dan mematikan..dah abah." aku kalau ckp 2 je..xreti ckp byk2..abah pon angguk jela..(anak sapa la nie..:)

kalau abah aku yg ckp..ayat 1st die msti "Laailaha Illallah..kalimah pe?"
ms mule2 dulu..aku tggu je pe abah nak ckp strusny..pas2 tny "makhluk 2 pe?"..krek2..sume org tau tp tkot2 nak jwb.

kalau sekarang "Laailaha Illallah..kalimah pe?" "iman!".."amal!".."kau salah kau"..amal mmg slah.."ikhlas!"."kalimah tauhid!"..tp aku ngn adk aku yg kck je lumbe2 nak ckp..org lain ckp gak..tp xde la smgt cm ktorg.bdk kck..lyn jela.
"makhluk pe?".."slain dari Allah (ckp ngn yakin:)"..

nie aku nak wat note pe yg ayah aku slalu ckp..
* kalimah Laailaha Illallah ialah kalimah tayyibah,kalimah iman,kalimah ikhlas,kalimah tauhid.Allah maha     Kuasa,makhluk xde kuase....
* Allah menjadikan langit dan bumi..Allah jadikan awan..de x kite nmpak tali atau tiang kat awn 2..kalau de abis la kapal terbang..nmpak x kuasa Allah
* tgk pd penciptaan kite,tgk rambut..rambut makin pnjg kan..tp de x rambut berselirat kat otak kite.pastu nape kening xpnjg cm rambut..
* tgk plak kuku,kuku makin pnjg kan..de ke kat dalam jari kite kuku da tersedie..pastu de x kat dunie nie kilang2 wat mate,tlinge,mulut...
* tgk plak time musim buah..cntoh buah durian..ttbe je kuar buah kat dahan..dalam dahan 2 de buah dah ke...kalau pisang plak,kat batang nye de air tp buahny de air x.kalau kelapa plak..cmne dlm buah 2 bley de air..sdgkan batang pokok 2 xde air pon.de paip ke kat tandan kelape 2..
* kalau tgk sirah2 nabi..cntoh plg nmpak Allah maha Kuasa,makhluk xde kuasa.sirah nabi Musa..kalau kite pk sifat api 2 membakar kan..tp nabi Musa terbakar x..walhal bulu roma die pon xterbakar..cume tali je yg ikat nabi Musa je terbakar..kuasa Allah kan..
*untuk dapat akn iman yg sempurna 1 hari kite kne ckp 25 kali Allah kuase, makhluk xde kuase..supaye yakin kite bertambah..xkesah la jmpe sape2 pon..
*kelebihannye sape yg dpt mengucap Laailaha Illallah akhir kalamnya,maka wajib syurga baginya..

ayat terahir sblum bc doa.."utk dapatkan ny..kite kene kuar skurang2ny seumur hdup 4bln,sthn 40 ari,sbln 3 ari dan kite kene wat 5 amalan harian..mesy harian,gash 1,gash 2,taklim umah n taklim masjid ngn kuar 3ari tiap2 bln..sape sedia??!!".ktorg sambut la.."InsyaAllah!!!"..time nie sape yg tdo..mule la sedar..maklumla terkejut plus da abis plak 2..
cite psl tdo nie..kalau dulu ms kck2 time nie la sdap tdo..abah xmarah pon..sbb kck lg..plg best kalau tdo time nie..dapat tdo kat pangku abah..jgn jeles u all.rs cam bahgienye.aku de abah.hehe.da besar nak tdo mmg xde harapan la..

nie la care abah didik ktrg ngn iman yg cbe diterapkan tiap2 ari..
kalau korg nak tau..abah aku nie pon jenis xsuke tgk nyanyi2..kalau ktorg buke tv psl nyanyi2 "xde cite lain ke yg berfaedah?"lagu maher zain pon xbg dgr..abah kate kalau nak selawat,selawat jela..xyah nyanyi2..
so..kalau nak tgk,tggu abah xde,xpon tggu abah dah tdo..wah jhatny ktorg,,jgn wat gini...
kalau tgk cite hntu pon abah xbg sgt..rosakkan iman..
Alhamdulilah..aku fhm abah xbg bkn sbb pe..sbb abah syg ktorg..walaupon kdg2 abah xpernah tnjuk syg kat ktorg..

Aku harap sgt bile aku de famly sndri nnti..dpt didik anak2 aku ngn cre camni...xsame sgt..ckit pon jd la..

k la korg..xde idea nak tulis lg.
asif jiddan..




Tuesday, 20 November 2012

ScHOoL HoLiDAyS..

Dengan nama Allah yg maha Pemurah lagi Maha Mengasihi

Assalammualaikum...


Alhamdulilah..Allah masih bg pnjam nyawa lg kat aku..msh dlm nikmat iman n islam..masih lg dalam nikmat keamanan..Alhamdulilah..byk betul nikmat Allah bg..xterhitung..tkot kat akhirat nnti Allah tny mcm22 psl nikmat nie..even roti sekeping yg kite mkn 2 Allah akan tny nnti..Allahu rabbi..

berbalik pd tajuk di atas 2..yeay!!! cti sekolah kembali..nie 1st time aku cti sekolah sbgai seorg guru..Alhamdulilah rse gak jd cikgu :) seonok ny cti sek..xyah pk pe2..tggu thn dpn je bke sekolah..sori umi..tp ayat di atas bkn utk ko..prasan!! owh..salah ea..

ye mmg slah..aku br teringt keje2 aku yg terbengkalai atas meja 2 (terbyg meja aku yg bersepah giler ngn kertas)..siap pakej aku tggl..kertas soalan yg xsiap tnde + pen merah..mmg terbaek dr ladang..siap la naek sekolah guru peperiksaan cri, " ustazah umi..markah mane??"..markah dah bercuti ustaz..alasan xmunasabah..In Shaa Allah mggu dpn aku akan cube siap kan (cube ea..cm salah je ayat..) Alhamdulilah mggu dpn de kursus (krsus plak..) kalau x, xde ny muke aku kat sekolah 2..ngeh3..

2 cite mggu dpn la..mggu nie aku cti lg..2mggu je cti..cti lme2 boring plak..keje aku blasah kete abah tp minyak abah tong..hehe..sori abah..pernah 1 ari dlm kete ngn mak, "mesti sdih 2nang ko kalau nmpk ko bwk kete".."asal plak mak (aku bwk kete bhye sgt ke??)".."sedih la tgk ko bwk kete besar..mampu ke die nnti".."owh igt pe td..(xkesah la mak pe2..mak plak yg toching..memahami bkl mnntu nmpk :).."

2mggu bercuti..
erm..ttbe menyesal plak xbwk blik kertas pekse ( ttbe rajin plak :)..standard la blik umah.tdo mmg hebat.mulut mmg nak mengunyah je.."seronok la dok umah de mak makn je"..akk aku bersuare..even da nikah pon die msih kate g2..aku mmg sokong kate2 die..:)

nak cite psal kucing.da tggl 2 ekor je..xde mood nak cite.aku blik je tgk kucing aku bersin2..ngn mate berair..sungguh mnyedihkan..nak bgi panadol..malas la nak pk..ternmpak habatussauda' aku yg msih byk..aku pe lg suap la kat mulut die..hehe..akak aku kate, "asal ko bg 2??"...aku jwb ngan yakin, "kan habatussauda' ubat segale penyakit..".."2 utk manusia utk haiwan de ke??"..erk??xleh ea..xkesah la..alhamdulilah kucing aku makin sihat skrg..ms sakit lgsung xlalu mkn..mknn yg sedap 2 pon tgk je..bile da baik..MasyaAllah..amik  kau die korek sume bende..kuar la sume lapar die..sabo jela aku =,=


perhatikan gmbar di atas..apekah yg anda nmpk..
gmbar di atas adalah sejenis permainan yg dipanggil dam ular..
nie la keje aku time cti nie..langkah msuk umah je nmpak bnde nie..mule2 jual mahal xnak sentuh (da dewasa konon)..tp akhirnya aku tewas dgn ajakan adk aku..memndang kan aku kakak maka aku selalu mnang..agreget biase la..aku lg byk dr adk2 aku..tp bkn main nie naseb ke..igt sng ke nak mng..mak aku pon kate, "ko xyah la main bende 2..bkn bley mnang pon"..ternyata mak salah..h0h0h0..berundur sblum berperang..

erm..bile aku pk2 blik..cam same je kehidupan kite ngan dam ular nie..hidup mmg penuh cabaran..sape yg tkut nak melangkah dduk la kat luar petak2 nie..sekali da masuk kene kene face sume dgn redha..

cntoh nye..kalau main dam nie..aim kite nak capai kotak terakhir..tp pe yg kite lalui..ye ular2..silap langkah terkena kat petak ular..trun la kite ke bawah pas 2 kene usaha lg utk smpai kat atas blik..
realiti hidup nye, kite penuh semangat nak smpai 1 target 2..mmg dah aim sgt nie..ttbe Allah uji..Allah tarik nikmat..terase cm jatuh sekejap..bkn dgn tibe2 kite bley dpat semua 2 balik..kite kene usaha lg..

contoh ke 2..dam nie bkn de ular je..de tgga utk melompat naik gak kan..bahgie giler rs kalau dpt petak naik tgge..xyah ssh2 mengire utk naik..Alhamdulilah rezki :)
Realiti hidupnye,rezki Allah.kdg2 dgn mudah Allah bg kite melangkah..Allah bg je trus pe kite nak..Allah bntu kite..Alhamdulilah nikmatnye..

DAM ULAR = KEHIDUPAN ???

itu jelah yg dpt aku rungkai kan..maaf la kalau xbest..aku nie xpndai bermadah kate..tafsir tertinggal jd xdpt nak relate kan dengan kalam2 Allah yg indah..nie pndgn aku je..terpulang kat korg nak nilai...sume org de persepsi msing2..syukran sudi bace ( de ke org bc :)

ttbe teringat lagu kehidupan nyanyian raihan..(rumate aku pkai ringtone lagu nie..die prasan prubhan dri die jd baek..Alhamdulilah..aku tnjukkan gen Q tajuk pasal ringtone..die kate, "akak dah bc dah..umi tggl je buku 2 akk bc la"..mmg saje je tyg buku 2..nak suh die bc :)





Monday, 29 October 2012

setahun yg indah..

BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM..
ASSALAMMUALAIKUM..


ya..mmg sthun yg cukup indah bg aku..alhamdulilah arini kucing aku cukup sthun hdup di sisi aku..sakit, pening, rindu, hilang, dtg, gaduh..alhamdulilah terima kasih Allah..

selamat ari jadi..
selamat ari jadi..
selamat ari jd mit n mot..
selamat ari jadi..

muah..aku syg korg..(peluk smbil cium korg, walaupon org kate selekeh.:)

namun segala ny dalam genggaman Allah..benar la firman Allah
"setiap yang hidup pasti akan merasai mati"

ya Allah..aku redha..lepas bc yassin di subuh yg indah..terdengar msg msuk..
"umi kucing ko yg bulu tebal da mati"
aku balas ngan ketabahan "mati katne"
ish tp xde org reply.aku call mak sng ckit..
"xtau la mie nape..subuh td mmg mak dgr de bunyi2..mak tgk kucing ko da basah kuyup..mak cbe siram air suam..tp tgk2, da mati"
"erm..xpela mak..die mmg da lme xblik kan.sejak ari sabtu kan..die mmg nakal.."
aku tahan sebak..yela kan da jnji xnak syg kucing sgt2 lps kematian meow..

mak cube mencipta suasana ceria..
"mie ntah2 die mati sbb die jeles x?"
"jeles pe plak mak??"
"ye la dlm ati ko kan da de org lain..hehe"
"ye la 2 mak nie.."

kali terakhir yg aku igt..jumaat pagi 2 die dok je kat katil aku..puas aku kacau g2 gak..mgkin die da sedar 2la kali terakhir die tgk aku (sdih plak ttbe)..
Mot aku xpasti ko fhm ke x..die la kwn maen ko slalu..aku pon suke tgk gelagat die yg sgt cepat melatah..ckit2 lompat..nmpak bnde pelik lompat..hehe..klakar rs..golek2 aku tgk glagat ko..tp 2 sume tggl kenangan..

Mit doakan aku ea..jgn lupe aku kat syurga nnti..kite jmpe ea nnti..syg Mit sgt2 :(

(menaip smbil meraba sesuatu dijari..ya Allah permudahkanlah :)

Wednesday, 10 October 2012

BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM
Assalammualaikum..

"kite hanya merancang Allah yang menentukan"
"Allah sebaik2 perancang"

 ye..mmg 2 yg sebenarny..mcm 2 la berlaku kat aku..

aku mengharapkan kesederhanaan..

Mak..
selagi xsalah pada hukum syarak umi ikut je..walaupon dulu Mak kate lain,skrg jd lain..xpe Mak..umi xkesah..umi xsuke lwan ckp Mak..nnti Mak kck ati..umi syg Mak..

Abah..
kebisuan mu..xdpt umi ungkap..sume terlahir di bibir Mak..mgkin Abah tahu umi malu nak dgr pe2 dr mulut Abah pasal perkara ni..mmg umi malu..tapi umi xkesah selagi Abah masih berkate2 walaupon melalui Mak..tp umi xnak Abah makan hati sorg2..nak je umi ckp kat Abah.."Abah kalau de pe2 ckp la"..tapi umi xmampu..umi syg Abah jugak..

Monday, 8 October 2012

CiNta..


Cinta??
Pe 2 cinta manusia??..

Kite layan dulu lagu inteam n mestica pasal cinte..



 Aku gak pernah tny pe 2 cinte kat mmbe2 aku..

Mien-x rumate aku anggap die pakar la..sbb bf die ramai seyJ die pon de bke klas elektronik cinte n aku la studnt yg xpernah pass dlm klas 2..hehe
“umi, cinte 2 cam ….bla…bla..bla..(pe bnde yg die ckp sume xmasuk otak aku:) ble ber cinte ko akn rs bla….bla…bla…” pe2 jela mien..

k.ika- x rumate aku gak..die lps la kelas dak atas ni..
“ cinte 2 mie cam yg mien ckp la..ko ……..bla….bla…bla…”( boring)

Wanie- my bestfren dunie akhirat..baek bdk nye
“cinte ea..ntah la mie aku pon xtau..” (best la jwpn nie)

Hanif – bestfren aku..
“ cinte 2 cam ………………….. aku pon xpasti” (trime kasih:)

Wan – skrg kwn la..
“ce buke bku fatimah syarha yg ana bagi 2..kat page 1st de tulis pe 2 cinte” (ok fine die hafal buku 2)
 
Kite dgr plak lagu Maher Zain  psl cinte..




Skrg aku nak cite pndapat aku plak pasal cinte..aku pon xtau pe 2 cinte manusia..
Yang aku tahu cinte kat Allah n Rasulullah.
.
cinte Allah..
sentiase igt kat DIA, slalu sebut nama Allah @ zikir, wat pe yg Allah suruh n tinggalkan pe yg Allah larang.selalu bersyukur, dlm senang atau ssh sentiase igt Allah byk la lg..

cinte Rasullulah..
slalu selawat ke atas baginda, ikut sunnah baginda, kalau de org sebut name nabi kite selawat n mcm2 lg..

tp kalau cinte manusia cam2 gak ke..kalau selalu sebut nme da cam zikir plak,bkn dpat pahale pon, kalau selalu igt kat die bile ms nak igt Allah, kalau letak die dalam hati nak letak Allah katne plak..xfhm aku..

terpk gak aku camne la sepsg couple 2 bley saling cakap saya cintekan awk.die fhm ke makne cinte 2.kalau wife ngan husband xpe gak..pas2 kalau tgk drama2 kat tv 2, tnjuk scene org brcinte 2 slalu msg, slalu jmpe, slalu call..btul ke g2? N until now aku msih xtau pe 2 cinte manusia..

Bak kate kak iqa “xpe mien biar kan umi 2..die xrase lg bercinte 2 camne..aku nak tgk nnti kalau die bercinte”. “ aku rase die da nikah nnti baru die lulus kelas elektronik cinte aku 2.hehe”sahut mien..klakar la korg nie..hehe.

Alhamdulilah..
Sepnjang aku hidup nie, aku rase aku xpernah alami ujian cinte manusia..
Ms aku f3, aku xrase 2 cinte sbb bdk kck kan..ktorg kawan pon sbb ayah ktorg same2 wat usaha tabligh n die pon dak tabligh..
Then mase trus berlalu..seriusly aku xpernah bercinte kecuali mnat kat org je..hehe.kalau mnat kat org xjd cinte kan??
Kalau couple 2 baru nmeny bercinte kan??
Ke aku tpu..owh aku xtau..pe yg aku cbe smpaikan nie..

“ya Allah, semaikanlah cinta kami kepada MU melebihi cinta kepada makhluk lain dan berikanlah kami jalan menuju cinta MU”




Saturday, 15 September 2012

aku Kini SEoRAng NinJA??

Bismillahirrahmannirrahim..
Assalammualaikum semua..

Alhamdulilah..Trime kasih Allah masih pnjamkan aku nyawa..utk mncari lagi redha mu..trime kasih Allah masih bgi aku nikmat iman n islam..terime kasih ya Allah atas segala nye..

teringat kate2 kwn adk aku ms aku g umah terbuke salah sorg member adk aku.."eh ko bwk ninja??" smbil gelak2 n tgk aku..ikutkan ati nak je aku menjwb..nseb xde idea nak balas balik..

aku kini seorg ninja??btul ke?rupe aku de camni ke?
comelnye ninja ni:)
ttbe terigt cite naruto..kan ninja gak..hehe.

tapi aku bkn semua ninja 2..aku hny ninja yg tau jge dri sndri je..hehe.2 cme pggilan kwn2 adk aku je...
tp aku tau korg tau kan mksud ninja 2..

Alhamdulilah..syukur..akhirny Allah bg kekuatan..
walaupon begitu,masih byk bnde aku kene blaja..sbb xsemestiny da jd 'ninja' nie,aku ialah seorg yang perfect..nobody perfect in this world..i'm still an org biase..
 and i still learning about a piece of kain on my face nie..
Ahamdulilah, Allah tnjukkan aku mcm2 psl niqab ni..

dan byk gak cabaran2 yg aku hadapi serta kata2 sndiran dari ank2 murid..mule2 agk bengang but i take the cakap2 as de motivation 4 me..hehe.

lagi satu yg xbley bla nye...de ke ptt org2 mengatekan "eh umi 2 pkai purdah sbb da ber2nang ke?"..yg pelik nye xtny aku sndri plak 2..de la adegan org pgg tgn aku n kate "umi tgk tgn (smbil belek2 tgn aku,ape sey)..td de kak fida tny umi da ber2nang ke..2 yg akk tgk tgn umi 2.."
rs cam xmasuk akal pon de..perlu ke pkai purdah setelah ber2nang??..kami (aku n adk ku) same2 berfikir..Alhamdulilah adk aku 2 husnuzon orgny..xpela..lyn je org2 2..ble org ckp gitu ktorg terpk means dak2 hafizah kat tmpat aku 2 da bertunang la ek..ermmm.....

yela bile kite transform ni..msti ramai yg tertny2..knape,why??..kdg2 kite bile kite wat sesuatu 2 kite xtau nak explain kat org camne.Allah n kite sndri je yg tau knape..aku gitu la gak..sbb mak aku pon xtny nape..

cite psl mak aku Alhamdulilah..aku blik2 ckp cmni "mak isnin ni umi nak pkai purdah"..my mom said "suke ati"..then lps 2 trus die kuar kan sume kain2 tudung lame n bentang kat dpn aku,"umi pilih yg mn kene ngan 2dung"..Alhamdulilah..Allah mudahkan urusan aku menjahit niqab ngn mak aku ptg sabtu 2..jazakillahu khairan mak..tanpe mak,maka xjd la niqab 2.hehe.ddk la aku dpn mesin sulam menyulam niqab atas arahan mak aku..so sleepy..tp mak aku sggh b'semangat..aku pon xtau nape :)

actually isnin 2 my birthday (3 sept)..pg 2 mmg aku da bersiap2..rumate aku xbgn lg..konon la nak siap n kuar syp2..ttbe rumate aku bersuare "mie,nnti tlg punch kan ea?"..hilang sume niqab aku..terkejut sey..punah harapan aku nak pkai pg 2..mlm 2 de g raye umah org,s0 aku start mlm 2..igt hny bbrape org je yg de ramai rpeny..tp bley la kire aku pkai 3 sept kn..

g sekolah esokny mmg aku tnduk cam nak cium lntai plus jalan laju giler..xtgk kanan n kiri dah..segan weh..tp de gak yg prasan..dak2 hafizah..tercungap2 dieorg kejar aku smpai makmal..hehe..
"ustazah.....................ustazah da pakai 2..Alhamdulilah.tahniah ustazah..ptt la ktorg tgk cam de sesuatu je terbang2 kat muke ustazah,pnt ktorg kejar ustazah"..aku rs cam nak gelak golek2...start dari 2 bermule la penghijrahan aku sebagai NUQABIAN..aku tau byk akn berlaku pd dri aku lps nie,baik yang buruk @ yang xbaik.dan byk jgk halangan yang aku jmpe..aku yakin 2 semua ujian dari Allah..

kdg2 diri ni trase xlayak, menyesal..tp aku tau 2 sume mainan syaitan..aku cbe bangkit cari maklumat2 yang bley menguatkan ati aku..mmg byk khilaf dlm pemakaian niqab ni..pe yg pnting aku tau pe yg aku tgh wat ni.insyaAllah ini bkn ikutan @ fesyen skrg..I BELIEVE WHAT I DO NOW IS BECAUSE OF ALLAH..dan aku pasti aku bley berubah lps nie..ya Allah berilah aku kekuatan.AMIN YA RABB...

"ya Allah jadikan aku hambaMu yang selalu bersyukur dan istiqamah dalam membuat kebaikan.Jauhkan aku dri sifat riak dan bangga diri."

sedikit pengisian utk pembaca:

http://www.facebook.com/notes/muhammed-farriss/niqab-mengikuti-4-madzhab-berbanggalah-wanita-yang-memakainya/2416940720232

Syeikh Mahdum Hamzah > Fiqh albab
Jika kamu mahu berniqab.....
Berniqab bukanlah kerana trend terkini.. 
Berniqab bukan untuk menunjuk diri alim.. 
Berniqab bukan untuk merendah-rendahkan yg lain.. 
Berniqab bukan utk perlekehkan sesama Muslimin Muslimat.. 
Jadi sebelum kamu mulakan niqab di wajahmu,

Niqabkan hatimu dulu,


Niqabkan jiwamu dulu,


Niqabkan lidahmu dulu,


Niqabkan langkahmu dulu...


Kerana yg terselindung belum tentu terus berlindung..


Yang terbuka belum tentu terus terbuka..


Berilmu lah sebelum kau beramal


Kan silih berganti dugaan dan ujian dari Rabb mu...


Menguji sekuat mana cinta niqab didalam dirimu....


Usahlah melatah jika difitnah, kerana diri mu terlindung dari segala fitnah...
Maka fitnah itu pasti berlegar diluar lingkungan niqab mu....
Pabila ada kesempatan, yang lemah pasti fitnah itu menerjah kedalam diri mu..


Usahlah kamu mendongak wajah ke langit....
Perhatikanlah diri mu agar menjadi Niqabi terpuji ...


Kerana itu ku katakan, niqabkan dirimu,
sebelum kamu niqabkan wajahmu..


Istiqamah bukan hanya sekadar kata-kata..Istiqamah ini bukan hanya ayat cantik untuk diwarta di facebook,twitter,myspace,ym dan skype..


Tetapi ia perlulah datang dari jiwa yang tulus demi Allah swt..


Maka kau niqabkan setiap kata-katamu..
Jangan perlekehkan nilai niqab, kerana dibalik tirai suara-suara itu.. berhimpun manusia
menunggu jelek kan kamu...


Yang berniqab bercinta, tapi tiada tuju
hala - ku berani katakan BERSEPAH DI ALAM MAYA!
Yang berniqab mulutnya ibarat tempayan - ku berani katakan KATA JIHAD TAPI MENGUMPAT!
Yang berniqab akalnya disimpan - kuberani nyatakan STATUS HARIAN JADI SARANG KEBENCIAN!
Yang membuka aurat, sudah ternyata tidak mahu mendengar-Nya.

Jangan lah yang memberati aurat ini mencemar niqab mu sendiri....
Jari jemari di papan kekunci katakan CINTAKAN ALLAH,CINTAKAN RASUL....


Yakinkah 
kamu? Jangan berkata tetapi hakikatkanlah tubuh mu..
Terlalu sarat dengan kata nista.... Kamu berdusta!!!
Jadi gadis berniqab,jagalah namamu,jagalah namaku,jagalah namanya dan

jagalah nama mereka dan nama ummul mu'minen mu....


Niqabbukan fesyen terbaru! Niqab bukan sekadar pelindung tabarruj! Niqab bukan barang pemangkin ikhtilat! Niqab bukan untuk dipersendakan..
Berilmulah sebelum beramal....Kerana yang akan menderita adalah diri mu...


BERNIQABLAH KERANA KESEDIAANMU, BUKAN UNTUK MEMPAMERKAN KEHEBATAN DIRI MU. KERANA ITU BELUM MENJADIKAN KAMU BERSEDIA UNTUKNYA, BAHKAN SEBENARNYA MASIH TIMBUL RASA CINTAKAN DUNIA, CINTAKAN PUJIAN MANUSIA... Wassalam. (copy n paste utk ingatan bersama).





Friday, 24 August 2012

:)

Assalammualaikum...
Bismillah..

Alhamdulilah..da smggu beraya..sronok ke??
seronok la..hari kemenangan Allah bg ni..terime kasih ya Allah..
Alhamdulilah..dpt jmpe sedare2 yg ssh sgt nak jmpe..jumpe sethn skali pon jd la..
yang pnting ikatan xputus..

Collection duet rye???Alhamdulilah..walau da keje.msih dpt.byk la jgk...trime kasih ya Allah bg hamba mu muke yg cute ini..org xnak bg duet rye pon pk 2x..hehehehe.
tp akk aku xbg duet rye..alasan die "ko da keje, tiap2 bln dpt..nnt da dpt smbung blajar..aku bg la.."
tersym gmbire la aku..hehehe..

tapi bkn nie aku nak cite..

pada suatu ptg bln ramadhan.bbrape hari sblum raye..
"mie, mak wat sulam 2dung nie..ttbe terpk..cntik gak wat kat purdah.."
"mak..bile mak nak pkai purdah, da best dah 2 idea mak"
"ko nak pkai, pkai jela..xyah nak ckp mak"
"eh mak bg ke.hehe..yes2"
"tp pkai nnti jgn buke2..malu je,org tgk nnti"

alhamdulilah dpt green light dari mak..

bbrape ari lepas raye..
"makcik ko nie suh mak wat kan purdah skali, mn nak ptong kat kain ni"
"cmne 2 mak??"
"ptong kat blakang la"
"bley ke??...........mak dah alang2 2 wat kan la purdah umi yer..hehe"
"bley je...tp ko igt pesan mak ea..jgn buke2 lg.."

syg mak sy...Alhamdulilah..ya Allah aku bersyukur dpt mak sporting gini..hehe.

trime kasih gak kat Abah saye n adk saye..yg bg kate2 perangsang secare x langsung..hehe

yahya : eh ninja..
aku ; cipan je ko,pggl org ninja..
yahya : aku mmg pggl org g2 ninja... ko tgk care die pakai xsesuai..ngn 2dung g2..ko byg ninja camne..
aku : yela2
mak : pela org 2 pakai purdah terselak2 g2..
ktorg : aah la mak
mak : nak pkai purdah bkn sng..kne pk byk kali..
abah : pe plak g2..alhamdulilah die pakai..dpt pahale.nape nak pk byk kali..pakai je..yang penting ko da pkai jgn wat hal..ckup la..
yahya : aah..lg 1 org pkai purdah ni..nnt kat akhirat dok sblah Allah..
aku : owh..

ttbe aku rs bersemangat..yela 2...smngat sgt..
aku xtau pe akan jadi lps nie.berjaya kah aku??

ya Allah berilah aku kekuatan..







Tuesday, 14 August 2012

JOm RAYE

Assalamualaikum wrth....

da lame x mncoret blog nie...sian die terbiar,,hehe

Alhamdulilah Allah pnjg kan umo aku utk bertemu raye thn nie..pejam celik pejam celik(Alhamdulilah celik lg) tggl 4 ari lagi Ramadhan nak tggalkan aku..rs cam sedih plak..sedih la ramadhan da nak pergi..xcnferm lg aku hdup lg thn dpn..aku berjaye ke jd graduan kelas pertama Ramadhan kali nie?? Allah je yg tau..

walaupon begitu ramadhan thn ni mmg beza ngn thn2 lps..sgt byk ujian puase thn .dgn demam yg begitu truk (mklumla jarang demm,jd dmm ckit pn truk:) mmg meninggalkan dunie kenangan la..ni pon de lg virus2 ny..

target Ramadhan??Alhamdulilah sparuh je tercapai..yg lain bwk thn dpn..2la kemampuan ny utk thn nie..

persediaan rye??aku xrse nak raye..nak wat persediaan xde mmbe..akk aku keje lg..masak aku esk akk aku da kawen..aku wat kueh ry pon xpndai..sng je..kdai tolong wat kan..aku pilih je..hehe

malam lailatulqadar?? kate abah aku 23ramadhan yg lepas..aku cam xbgn rsny..ruginy..boring ar aku ngn ko ni umie..de2 je syg sgt tdo ny..

alang2 da tertaip ni...sy nak mintak maaf kpd semua yang bc blog nie (de ke org bc??)..mntau de  terase ke ngan pentulisan aku nie..de yg xbetul ke..maaf yer.
.xlupe wat sahabat2 baik wanie n 2nang die,.maaf sgt2 kalau sepnjang kite kwn..aku de wat sakit ati korg..ngnjing korg ke..main2 kan korg ke..maaf zaahir batin.......



jom la dgr lagu raye nie:)




(ttbe terpk bersyukur ke aku atas nikmat Allah,ble Allah bg nikmat tgn n mata,then Allah bg rezki dpt bli nset n topup...pastu aku g msg2 llki tnpe tujuan...malu nye kat Allah..Allah tgk je)





Saturday, 21 July 2012

Ramadhan kareem...


Assalammualaikum..bismillahirrahman nirrahim..


salam Ramadhan wat sume umat islam..moge ramadhan kali ni lbih bermakne..utk sy jgk..







mmg saje je nak letak gmbr byk2:)


insyaAllah..setiap dr kite msti da target somthg utk ramadhan kali ni..kalau kawan baik kite die kate nak khatam 2x + nak hafaz juzuk 30..kwn kite 2 mmg baek..kite pon xterpk cam 2.sbb kalau kite pk cm2 gak msti kite bkn kite,tp kite adelah kwn kite..hehe.bile kwn kite tny blik "pe target ko bln puase ni?"..tergagap2 kite nak taip msg..kite xde target..kite cme ikut flow perjlnn hdup kite bln puase ni..sbb 1st time keje time bln puase tkot xtergapai target..tp kite de target besar sgt2 sbnrny..

kite nak start pkai prdah bln puase ni :) msti yg bc blog ni cm nympah je dak ni..brangan je..mmg angan2 pon..hehe

tp bile blik tgk muke mak..tkot plak nak suare kan..msti mak tny mcm2..knape n knape..kite xde jwpn..
bile kite pk2 blik pon..pe sbb aku nak pkai purdah ni??

pengaruh anak murid ke?
nak saje cntik2 ke?

xkesah la pe2 pon..tggi sgt targetny..ssh nak gapai 2..hehe.

lastly..smge target anda semua dalam bulan ramadhan nie tercapai..asif jiddan..

 SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA :)

Thursday, 19 July 2012

kUrsuS owh KurSUs..

Assalammualaikum..Bismillahhirrahmannirrahim..

Alhamdulilah bru blik kursus..xbaru blik sgt la..kursus 2 awl bulan aritu.tp mmg xsangke,Allah bg peluang g kursus sbgai seorg guru.trime kasih Allah..kursusny kat bandar tenggara je.sebelah sekolah lame aku..rndu giler ngan sekolah aku 2..tp ble pk2 blik aku pon da xigt sape ckgu yang pernah ajar aku..yang aku igt ckgu sains je..Cikgu Haryanti..die garang..tp best sbb aku dulu suke blajar sains..hehe..lgpon aku setahun suku je kat c2..ha..cmne 2 sthun suku je..baru suku thn jd librarian da kene pndah..da mmbazir bjunye..xpela untung rugi sume kat tangan Allah..

Pusat Latihan Guru Dalam Perkhidmatan,Bandar Tenggara



korang jgn salah faham..tmpt nie bkn bandar pon..name je cam gempak..hehe..tp tmpat penginapan die mmg terbaek..suasana ny pon best.rs nak dok ctu terus..hehe

Alhamdulilah..kursusny sangat seronok..tau la aku cmne keje ckgu nie sbnarny..org kate senang..tp keje mn yg xsusah..sume ssh kot.dapt jmpe ckgu2 yg da lame jd ckgu..byk btul pengalamn dieorg..malu aku..hehe..
first slot cite pasal falsafah penddkan kebangsaan..ape 2 wei..ish ckgu wajib tau la..xhafal sume(nak hafal mmg xbley la),bley simpulkan pon jd la..kalau amik kos pnddkan falsafah pnddkan nie blajar 1 sem kot...tp ktorg blajar 2jam je..tp aku lg best..10mnt je..hahaha..mn xny ktorg dtg lmbat..org yg tnjuk jalan 2,ntah jalan jauh mn ntah die tnjuk..aku pelik gak bkn aku xslalu g cni..abih nak wat cmne..layan jela.pe2 pon syukran jazilan u.Syahid tnjuk jln kat ktorg...bru syok2dgr da abis..tapi xpela..ok la 2..hehe.nak ngadap mlm pny slot nnti..bley rehat2.

tentatif program

de.9slot sumenye...yang paling best slot RPH(rancangan pembelajaran harian)..aku pernah plak wat bnde2 2.aku tau ngajar je..hehe.tp xpela dgr je..penceramah suh wat cntoh RPH yg terbaik..aku hanya mmpu tgk je grup aku wat.tp bley la aku blajar cmne nak wat RPH..cite psl RPH nie aku ske tgk RPH kwn aku..sgt kemas n padat.cntik giler.bg aku terbaik tp xtaula..org lain tgk..

terigt kate2 penceramah.."ckgu nie die engineer yg pling hebat..tiap2ari die pk bende2baru utk anak2 murid die..lg la keje ngan bende hidup..bkn dgn mesin"..alhamdulilah..beruntung aku rs dapat jd ckgu+engineer nie.2 in1..hehe.

Alhamdulilah..trime kasih kpd pihak penganjur sbb sediakan mknn yg best2..hehe.ckup mkn aku kat sane..kalau suh kursus semggu pon aku nak..hehehe..



gambar kat atas nie slot last..cite psl 'Pentaksiran Berasaskan Sekolah' utk sek men..tp ni bkn yg cam dlu2 pny..skrg yg baru..yela skrg sume segale2 ny bru..sistem penddkan pon da baru..pe nme nye KSSM n KSSR..gitu la nme nye..kalau tgk cre ny cm menyusahkan ckgu..tp sbnrny bgs gak sistem bru nie..xnilai peljr dr segi akademik je..bgs2..aku rs ni la progrm negara br wat yg de isi..
ms slot ni otak aku da mnerawang kat pasr gudang..maklumla lg pon ni bkn bidang aku..malas aku nak dgr..ish2 xbaek cm2..ilmu ni..tp nak wat cmne..aku g la dhuha lame2 dr aku tdo kat dpn pnceramah 2..



aku bersyukur sangat di pilih utk g kursus ni...Alhamdulilah..byk sbnrny nikmat yg Allah da bg kat aku sejak jd ckgu ni..aku je yg xprasan n xreti bersyukur..slalu sgt mngeluh itu n ini..erm..manusia..

" Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?" (ar-Rahman:13)


"Dan sungguh, Tuhanmu benar-benar memiliki kurnia (yang diberikan-Nya kepada manusia,tetapi kebanyakan mereka tidak mensyukurinya." (an-Naml:73)


"YA ALLAH JADIKAN AKU HAMBAMU YANG SELALU BERSYUKUR KEPADA MU"

Tuesday, 3 July 2012

uJian HiDuP...

assslammualaikum..
Dengan nama Allah yanh maha pemurah lagi Maha penyayang..

"2. Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, "Kami telah beriman," dan mereka tidak di uji?
3. Dan sungguh, kami telah menguji orng2 sebelum mereka, maka Allah pasti mengetahui orang2 yang benar dan pasti mengetahui orang2 yang berdusta"       (surah al-Ankabut,29:3)

erm....
kalau nak kate tiap2 ari de ujian..ssh,sng,sakit,sihat sume ujian..tp kdg2 aku lalai gak.biase la manusia..

Dan..
aku rs akhir2 nie..hidup aku sgt teruji..
bermula dgn penggantian aku mengajar sek rendah, dapat rumate bru yg bermasalah (xtau la aku ke die yg de mslh), brite org nak dtg minag rye nie n mlm td aku dkejutkan dgn penyataan dr warden adk aku "adk ustazah hisap rokok ea?"..ya Allah..sgguh aku kdg2 rs nak tdo je..hehe..

penggantian aku mengajar sek rendah

alhamdulilah..aku da x mngajar diniah..tp aku ttap mngajar sek rendah..sbb ckgu ny msih xmsuk2..aku agak bengang..dah tau dpt keje benti la keje lame cpt2..ssh btul manusia nie..xtau pe masalah ckgu bru 2..alhamdulilah ajar math,sng ckit nak goreng.hehe..tp cm xbest la nak ngajar..sian bdk2 nie..nnti tukar ckgu lg..nseb xkne tulis pnp,kalau x lg masak aku..hehe..aku lg kesian kat anak2 murid kesayangan aku@ dak2 tahfiz spenuh ms..ustazah sgt nak msuk klas korg tp nak wat cmne ustazah da tukar duty..ms korg tny nape ustazah xmsuk klas..ustazah sedih tau..rndu giler kat korg.lme kot xmsuk klas korg:(. bile korg kate "ustazah skrg da xnak msuk klas ktorg"..ustazah rs nak sepak je muke korg..ustazah bkn saje2.tlg la fhm.ckgu bru 2 xmsuk2..insyaAllah mggu nie last ngajar rendah..alhamdulilah..

rumate baru yang bermasalah..
ini stu kes yg aku mmg rs Allah mmg nak uji keimann aku..dpt brite de org bru nak msuk hostel je aku da rs xsedap ati..tkot orgny xsekepale ngan ktorg..tp aku cb tolak perasaaan 2 jauh2..yela xbaik buruk sangke..da la xknl lg org ny...mlm ms smpai aku da nmpk masalah akk ni..byk bnyi plak..blom smpai da nk mntk tlg mcm2.dlu aku smpai pon xde la nak mntak tlg org angkat brg..aku ni da la angin cpt..cpt2 aku past fon 2 kat rumate aku..lantak ko la..dan smpai2 die trus nak letak peraturan dri yg org lain kne ikut.peh..lbih bdk nie..dr aku dgr lg byk songeh bdk nie..aku bla tgk tv.next day..aku cb blajar utk trime akk ni..tp apekan daya..akk ni mmg terbaik dri ladang..malas aku nak cite..yg pnting die cite sume hal dlm umah ni kat org utk alasan org 2 nak bg die sewa blik..bkn hari 2 je..hari2 lain pon die jaja cite 2 kat org lain..pepatah bru aku utk akk 2 "secomel2 kucing pon,kalau org cri psal bley jd harimau"..so kiteorg wt p'jmpaan xrasmi di kediaman sndri..alasan yg die bg sbb bgtau kat org mmg cm xleh trime..then plg aku bengang die kate "sy mntak maaf,nie 1st time dok hstel..xsangke dpt rumate cm ........" cam pe sey..die xckp..rumate aku marah "cam pe??ha..ko xpuas ati ngn ktorg kan sbnrny"..die diam..dan dri ctu la bermula nye episod "akk mntak maaf camne pon,skali org da wat kite,,sgt ssh utk kite baik ngn org 2 la.." kate2 terakhir aku wat akk 2..aku tau 2 penyataan berdose..n mmg btul aku wat till now...

brite org nak dtg minang..

nie aku lg xleh bla..xtau nak ckp cmne aku bc speechless btul..mulut nie da nyumpah je..biar btul sey dak nie..ms tgk msg bermula ngn bismillah 2..aku da rs cm somthing akn terjadi..tp berbekal kan otk aku yg xbrape nak matang ni n pengalaman akk2 kau..aku ckp la suh ckp kat mak n abah aku dulu..sungguh malu ms 2..nak ckp kat parents 2,gne msg je..ble aku tepon mak aku bley kate "mie..mak xfhm la pe yg umi msg aritu sbnarny"..xyah la mak.sje je kan..n smpai skrg aku xsebut pon psl 2..ape lg akk2 aku pon dgn komen msg2..de yg marah ngn jwpn aku bg kat die,de yg kate aku xserius,de yg xstuju..pe2 la korg aku tau..aku adk prmpuan yg last msti korg nak tgk aku bahagie kan..xpe xkesah..sbb smpai ble2 korg mmg anggap aku dak kck lg kan..sbb aku comel :) what ever is it..i leave it 2 Allah..Allah lg tau..

"adk ustazah hisap rokok ea?"
what de fish..adk aku nie mmg nak kene..mule2 aku cb mmbangkang kate2 ustaz 2..sbb aku tau adk aku dulu pernah hsap rokok ms die drjh5..t'ikut kwn..tp die da tobat..maklum la kene blasah ngn abah..amik kau jajan.hahaha.lgpon die bkn bley bnde gtu..nnt smput..tp aku xtau la brite yg aku dpt mlm td..sbb die kate hny adk die yg tahu..kalau yg dulu sume org da tau..aku rs spt de sesuatu jatuh kat kpale aku..ustaz 2 kate suh tgk2 kan die kat umah..mslhny msti la kat umah die x wat..msti la time die hang ngan kwn2 die..ms cti sek 2 pon slalu gak kuar mlm..main futsal kteny..Allah jela yg tau..insyaAllah bende gini snang je nak settle..ko tggu la blik nnti..h0h0h0h0h0h0 (ketawe jahat:).


" Wahai manusia, kamulah yang memerlukan Allah; dan Allah Dialah yang Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu), maha terpuji"

Tuesday, 19 June 2012

~mAmpukah Aku~

Bismillah....

ya..itulah sekarang yg sdg bermain dlm kepale ku..
mampu ke aku Ya Allah nak ajar subjek diniah..tkot jd ajaran sesat..
aku pon kurg ilmu agame nie..
perkara nie aku mmg da agak ms g kem 2..ttbe sorg ustaz ni tny "ustazah bley x ajar diniah"..
dan laju aku menolak "mmaf ustaz xbley sy bkn dari sek men agame".."xbley ke ustazah,sng je..cme bc je"
"maaf ustaz xbley,sy xmampu"..
igt da abis smpai c2..isnin guru besar jmpe aku sndri "ustazah ganti ustazah syazwani ea..kami tgh cr org"
"maaf ustaz,sy xbley..sy xbley tgglkan u.rafieah jge it sorg2...blik komp byk kerje"..aku beralasan..
akhirnya aku trime gak ngn syarat smpai akhir bulan..

erm..walaupon sekejap tp trase beratny subjek diniah nie..bkn calang2 sbjek yang aku dpt tauhid,ibadat,akhlak,sirah n tafsir..ya Allah..kalau aku dok cbuk nak lengkap kan dri ni..kesian lak dak2 nie..da 2 mggu kot x blajar..nak xnak aku kene gak truskan..

Mgkin Allah nak suh aku tambah ilmu lg dgn mngajar sbjek diniah ni..
dgn keadaan yg s b'sedia aku melangkah je ke klas..
dan td aku da berhadapan dgn subjek yg xmampu aku nak ajar,tauhid bab taklid..aku hanya mampu suruh dieorg wat latihan je..
maafkan ustazah..nnti ustazah cb study bab ni.insyaAllah ustazah pon akan cbe ajar kwn2 awk bace jawi..

ttbe timbul plak masalah..baru aku terigt pelajar2 tahfiz kesayangan ku..sape plak yang nak mengajar dieorg..maafkan ustazah..insyaAllah ustazah sekejap je kat sek rendah ni..

"dan kami tidak mmbebani seseorg menurut kesanggupannya, dan pada kami ada suatu catatan yg menuturkan dgn sebenarnya, dan mereka tidak dizalimi"  (surah al-mukminun 23:62)



~ya Allah aku tau xde sesiape pon yg memahami keadaan aku skrg nie..hanya kau yang bley bantu aku dan memahani ku~

mukhAyaM KokuriKulum

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang..

Alhamdulilah..
baru blik kem kat kem kaizen,pontian.perkhemahan kokurikulum.aku sbgai guru pengiring@tlg masak..mmg da lme pon psg niat "kalau de pe2 progrm sek..nak g la"..ayat cam xmalu tp ske ati la..hehe
xkesah la kene tlg msk pon..sbb aku gak yang nak melantak nnti.hehe..
tp ok la dari aku dok termenung tgk dak2 nie wat xtvt..
best gak tgk dieorg wat xtvt..nitewalk,kembara hutan,merentas halangan..
cme dpt ikut nitewalk je..mencabar gak track nye..alhamdulilah aku slamat smpai ke bwh..
sian memberku tersungkur di pertengahan jln..hehe.cam 2la kehidupan..de yg berjaya terus de yg tersungkur..
mula nye aku jge cekpoint,bersama seorg fasi..fasi 2 britahu aku pe sbnrny tujuan nitewalk nie,"sbnrnye ktorg nak ajar dak2 nie bkn senang nak capai matlamat..tgk la halangan yang ktorg wat ni,naek trn bukit,pastu jln mendatar..lgpon jln mlm ni bgs..cite nabi pe yg Allah bg mkjizat tgn bercahaya n tongkat bley jd ular?".."nabi musa cik,aah Allah suh nabi musa jln mlm2 utk lari dr firaun"..terdetik dlm ati aku..alhamdulilah walaupn fasi ni nmpak sempoi,de ilmu gak..mgkin lg byk dari aku..
de next day de kembara hutan..tp xdpt join..mgkin de sbb nye Allah xbg aku g..lgpon keje memasak ms 2 x abis lg..sronok dak2 nie dpt meneroka alam..tgk kebesaran Allah..
Alhamdulilah Allah bg aku rezki laen..dpt g air terjun ngan ustazah2 nie..seronok gak..tgk air terjun yang damai.Subhanallah.2la kebesaran Allah.kalau kite pk2 mn dtg air2 2..mmg dari gunung.tp camne gunung 2 bley kuarkan air yang tnpa henti..Allahu akbar..Allah maha kuasa..
Alhamdulilah hari akhir berjalan lancar..de cite menarik ms ari akhir 2..bekalan air ckup,ksilapan ckgu xmasak air..so,bersusah pyh la akk sorg nir bli air..nak kuar bkn jauh..kalau nak pk logik la..air yg dpt hanya 1 tong 2 liter utk 200 plajar..Alhamdulilah keberkatan anak2 yg xbyk dosa ni,,air cukup2 m'hilangkan dahaga dieorg..alhamdulilah..
dlm perjalanan blik mcm2 yg jd..d sbbkan bas xde space utk aku dok la aku kat dpn cam konduktor bas.ditemani 2org plajar..da pnt kan dieorg tdo la..da la dok kat tgge..syok sgt tdo gaknye..amik kau bas belok..terpolosok ko kat pintu bas 2..hahahaha.niat ati nak gelak kuat2..tp rs xelok plak..sbb aku rs 2 salah aku..xjge ank murid..dah 2 degil lg nak dok c2..kne marah trus..lntak la pakcik bas 2 nak ckp pe..yg pnting korg slamat..
ank2 didik ku..mgkin korg rs kem 2 xbest.tp kem 2 sbnarny byk bgi tarbiyah kat korg..blajar ssh.sbb ustazah tau semua anak org kaye..xtau erti ssh..kat cni la nak blajar..erm..

~just nak kongsi pengalaman g mukhayam bdk sek.asif~






Friday, 8 June 2012

bile abah bercerite...

bismillah......

abah..
byk sgt cite die bgtau,,aku je nak sedut ke x cite2 2..hehe
cite ni da lame die cite.saje nak tulis..

"de sepasang suami istri ni..suami die esk pg2 nak kne naek flight pkul 10pg..sblum tdo 2 die da pesan kat istri die..nnti kejut abg pkul 8,abg de flight pkul 10..istri die pon janji la akan kejut suami die pg 2..tp esk pg nye istri die tersedar lewat..dah 2 xsempat la suami die nak g airport..marah la si suami nie dgn istri die..dah 2 istri die g la dapur nak msk2..die bke tv tgk brite..brite terbaru pg 2 flight yg akan suami die naek terhempas..si istri pon mengucapkan syukur..alhamdulilah suami die xjd naek flight.si istri nie sgt gembire.die pon smbung la wat keje..waktu da merangkak ke wak2 tghari tp c suami xkuar2 blik.si istri nie pon tgk la..innalillah..suami die da mninggal rpnye.byk pengajaran kite leh dpt dr cite nie..kematian yang pasti,walau di mn pon..pas2 dalam beberapa jam bermcm2 prasaan kite bley alami,dari marah,kecewa,gembire dan akhirny sedih..Allah maha Besar,maha kuase"

begitulah kisahny..harap dpt kite dpt same2 amik pengajaran..

"setiap yg hidup pasti akan mrasai mati"

SEMOGA APA YANG KITA DENGAR DAN BACA..DAPAT KITA AMALKAN DAN SAMPAIKAN..INSYAALLAH......



Wednesday, 6 June 2012

cuti..

assalammualaikum..

pe maksud cti.
xyah tny ar..byk sey maksudny..
1st time cti sbgai cikgu..xsangke agk bosan..
yela xde nak ngadap muke studnt..rndu ar kat org..hehe
mule2 cti 2 mmg la srnk..de keje nak wat..
tande kertas pekse..3ari da siap..laju sgt tnde..hehe

cti nak kemane??
spttny g kursus ckgu..tp..hehe MALAS!!!!!!!!!!!
alhamdulilah.g mersing je..mndi laut..hehe..srnk dpt main basikal maklum la da lme xpgg basikal..
aku maen pon pkai bj kurung..terbaek la kan..hehe..tp dlm pkai suar pnjang la..
pe lg wat time2 cti nie??
ermm..ha.jahit bj raye..hehe..awlkan wat bj raye..maklum la bak kate mak aku..xnak clash ngn bln puase..nnti bln puase bley wat amal by2..btulkan..
time2 cti ni terpk gak nak wat plan pembelajaran bru utk anak2 murid..maklum la ckgu..hehe
rs nak wat tazkirah dlu sblum mule klas..cite la psl pejuang2 islam..rs ok kot..
yg penting cr bhn dulu..mntapkan ilmu..nnti tkot salah je..putarbelit cite plak...

cti nie de brite sdih gak....
erm..1st an kucing aku mati..br nak cri nme..Allah lbih syg kat kucing aku..kematian sgt memilukan..ktorg jmpe da tggal usus je..xtau la bapak mn yg kejam cm2..binatang kan..

2nd..aku xrase cam sedih pon..hehe.membe baek aku da xnak msg ngan aku..sbb nak jge batas..die da de plhan ati..erm..nak wat camne..syg kwn..aku turutkan je..lgpon bnde elok kot..aku phm..xpela mgkin ni  terbaek utk aku n die..Allah lg tau..

ermm..tp cti nie aku rs rohani aku pon sakit..keje nak tdo je..tahajud da hlang..adui..xkuat smgt btul.
au sedih gak..nape la camni..cb gak na bgn..tp..xtau la..
sedap sgt dah nie kwn ngan syaitan...subuh pon lmbat..cmne ni umi..
Allah tgk je..nak mntak mcm2 kat Allah tp xnak ssh ckit..ya Allah ampunkan aku!!!!!!!!!!!!!




Monday, 30 April 2012

Alhamdulilah (II)

Assalammualaikum...

29 April 2012

  • Alhamdulilah selesai majlis akk aku..lancar gak..tp biase la pnt berhari2 tp langsung nye xsampai     5 mnt..ape nak buat.lumrah kehidupan..
    Mabrouk n takziah..wat akk aku.da jd 2nang org skrg..jge dri yer..




  • ulangthn bday mit n mot ke 5bln..alhamdulilah hdup lg smpai skrg..dlu akk die ckp 5bln da mati..harap2 pnjg umo kucing2 aku ni..


5bln bersama......

cutenye kucing aku nie :)

silaunye nak tdo (da cam org ko,mit)


30 April 2012

  • Alhamdulilah..arini ulangtahun kelahiran nadzif ke2 thn..smoge nadzif pnjg umo n dimurahkan rezki..jd anak yg soleh.hadiah terbaik wat mama n papa :)
  • dan jd abg yg terbaik wat hannan ufaira :)



miss jambul :)

1 Mei 2012

  • Alhamdulilah..bday adk2 mit n mot yg ke sbln..da sbln xde nme lg..pening2..
waktu riadah :)
xckup cute lg:)

  • abah akan g kuar 40ari.Alhamdulilah Allah pilih abah lg..rs kesian kat mak sbb xde org kat umah..tggl kembar je..aku nak blik slalu pon ssh.bkn de kenderaan.tp mak cbe menepis kerisauan ku dgn berkate "ala..mak kan pernah kne tggl ber3 gak ms abah xde".InsyaAllah, Allah hntar malaikat utk jge mak spnjang abah xde..
  • pe yg penting aku malas nak blik MITT :)

ya Allah peliharalah kluarge ku.....

Friday, 27 April 2012

alhamdulilah..

stlh sbulan xblik..akhirnye..aku berjye plg kerumah..hehe..bahgie rs..maaf la rumate ku..walau pon akk mengatekan "umi nie asyik tggl akk je,xnak kwn"..aku xkesah ngan kate2 2..hehe..
xsabar nak tgk perjalann mjlis per2nangan akk aku.insyaAllah.harap2 semue nye berjln lancar..tahniah n takziah nak jd 2nang org.org kate ujian bertunang ni lg hebat.org la kate aku xkate.hehe.sori la aku xtlg pe2.aku pon bz (bz la sgt:)..

alhamdulilah.2 mggu lps pon aku br je g konvo aku..sronok dpt lmpe kwn2 lme..especially geng2 aku..hehe,bkn sng nak jmpe korg skrg.maklum la sume da bekerjaya,jauh plak 2..jmpe korg terigt zmn2 blajar dlu..rndu la..

ble la nak dpt msg cam ni lg..hehe..
devsorg kwn aku..nmpak perubahan die..alhamdulilah..smge die trus istiqamah dalm perubahan die yg lbih baik ni..mmg bkn sng org nak trime perubahan kite..aku pon malu nak tegur ko..hehe..jmpe gak ngn mak som1..trime kasih sbb sudi jmpe sy:)

da sbln xblik..kucing sy da smkin mmbesar..alhamdulilah..trun kete je da nmpk muke die..mkin cute ko nie..hehe..adk2 ny pon da besar ckit..cme xcri nme je lg..payah gak kalau da byk sgt kucing nak letak nme..ttbe trase rndu plak kat arwah kucing aku.erm..

spnjang bln 4 nie,mmg mcm2 jd kat aku.ngn dak2 sek yg smakin brani menegur kesombongan aku."ustazah nape ustazah sombong?","xnak la ckp ngn u.umi,die sombong".klakar rs..hehe.de gak yg mnegur "ustazah tgkla ni (smbil tnjuk speck),same kaler ngn cermin mate ustazah".smbil tersenyum2..de plak yg aku mntak buku,die mntak no aku..adui..mslh dak2 nie.nie ke dugaan jd cikgu baru yg mengajar sek men..nak kate br pon da 4bln aku kat c2..xpela mgkin 2la sesi taaruf korg ngn ustazah.
hehe..

bln 4 nie pon bday kwn baek aku.insyaAllah dunie n akhirat.sanah helwah wanie..smge pnjg umo n di murahkan rezki..smge sentiasa istiqamah dlm kebaikan jge sentiasa dlm rahmat n hidayah Allah..uhibbuki ilallah.sori xde hadiah.alhamdulilah da umo 22thn Allah msh bg pluang memohon keampunan kpd-Nya.srnok dpt g umah wanie..dpt knl n ziarah famly die..alhamdulilah dpt jalin ukhwah..mak die siap pesan "kirim salam kat mak ea..kate kat mak salam perkenalan"..trime kasih cik hamidah trime sy sbgai tetamu:)

da lame xupdate blog.ni kire update la ni..maaf la sape2 yg bace.mmg xde isi pon post nie.n_n..asif jiddan sbb bazir mse korg..

Alhamdulilah..byk sungguh nikmat yg Allah bg:)

Wednesday, 11 April 2012

ya Allah permudahkan kami..........

sdh bce blog akk aku..trime kasih sbb tlg tnpe bgtau pe2.yg aku tau pon dr mak..mmg aku kot yg salah..
"de mulut lain kali tny,,ish3"..trime kasih sbb bg msg cam2..mmg aku xpenah amik tau kot..
trime kasih la korg tlg aku time ssh..Allah maha adil kan..

Asif jiddan sbb wat korg sume rs terbeban..




~Alhamdulilah..ya Allah,KAU bg aku family yg sentiasa sudi membantu~

Sunday, 26 February 2012

Melihat Dirimu Aku Mengerti Diriku..


Erti sahabat..
sbgai teman n rakan diranjau kehidupan
bersatu dua hati kerana cinta Rabbi
bukan kerana kasih akan dunia dan kesenangan isinya
di dalam jiwa tersemai kasih,mahabbah dan keikhlasan
mengatasi batas dan rupa..

Pilihlah sahabat..
kerana sahabat ikhlas memimpin tgnmu melakukan kebaikan
wangian drinya akan terpalit jua pada drimu
kerana tanpa kamu sedari sahabat adalah cermin pribadi
hodoh pilihanmu,maka hodohlah pekertimu
murni pilihanmu,maka indahlah budimu
jadi awas ketika memilih sahabat
andai tidak mahu langkahmu tempang..

Hargailah persahabatan..
ia adalah nikmat yang tidak terhingga
jua tidak mampu di ungkap dgn kata2
hati2 yg b'satu kerana cinta Tuhan
rindu utk bertemu n sedih utk berpsh
nmun semuanya disndarkan krna Allh...

-genQ:)